Forum-TR.CoM

Tam Versiyon: Efes Antik Kenti tanıtımı gazeteyenigun.com.tr içerisinde
Şu anda arşiv modunu görüntülemektesiniz. Tam versiyonu görüntülemek için buraya tıklayınız.
Efes Antik Kenti tanıtımı gazeteyenigun.com.tr içerisinde

Efes Antik Kenti ve tarihi güzellikleri

Efes Antik Kenti, tarihi M.Ö 6000'lere dayanan Grekler tarafından kurulan eski İyonyanın içerisinde bulunan bir kentti. Bu antik kentin içerisinde dünya'nın yedi harikasından biri olan Artemis tapınağı da yer almaktadır. Celsus kütüphanesi ve 25.000 kapasiteli bir tiyatroya ev sahipliği yapmıştır. Denize yakınlığı sayesinde ticarete açık bir konumda olan Efes Antik Kenti, ne yazık ki Menderes bölgesinde yaşanan depremler sonucunda ağır hasarlar görmüştür

Bu yazımızda, Efes Antik Kenti'ni ve onun tarihi değerini tanıtırken, aynı zamanda turistler için bir rehber oluşturmayı hedefliyoruz. Ziyaret etmeyi düşünenler için bu içerik, kapsamlı bir tarihi turizm rehberi olarak sunucaktır.
Efes Antik Kentindeki tarihi yapılar

Efes Antik kenti, tarihin en eski şehirlerden olan ve neredeyse tüm medeniyetlere ev sahipliği yapmıştır. Bunların içinde Helenisti, Roma ve Osmanlı bulunmaktadır. Özellikle Helenistik dönemlerde tiyatro etkinlikleri, kütüphaneler gibi kültür ve sanat unsurları burada yapılmıştır. Daha sonraki dönemde Roma dönemde su kanalları ve Helenistik dönemden kalan eserler korunmuştur. Agorayı ziyaret ettiğinizde Roma döneminden kalan boğa başlı bazikaları görebilirsiniz. Burada mahkeme ve ticari işler yapılmaktaydı. Depremler sonucunda birçok bazika yıkılmıştır.

Efes Antik Kentinde bulunan yapılar:

Artemis Tapınağı
Celsus Kütüphanesi
Efes Tiyatrosu
Hadrian Tapınağı
Terrace Evler
Harbour Gymnasium
Odeon
Agora

Günümüzde, Hristiyanların hac ibadeti için ziyaret ettikleri Meryem Ana Evi, her yıl milyonlarca turiste ev sahipliği yapıyor. Efes'teki diğer önemli bir yapı ise Varius Hamamı, döneminin en ünlü ve büyük hamamı olarak bilinir. Eğer arkeolojiye meraklıysanız, Efes Antik Kenti'nin ziyareti tam size göre olacaktır.
Efes'e nasıl gidilir?

Efes Antik Kenti'ni ziyaret etmek isteyen turistler için yol güzergahı, nereden geldiklerine bağlı olarak değişiklik gösterir. İstanbul'dan gelen ziyaretçiler, İstanbul Havalimanı ya da Sabiha Gökçen Havalimanı üzerinden İzmir Adnan Menderes Havalimanı'na uçabilirler. Ardından, İzban tren hattını kullanarak Tepeköy durağında inebilir ve Efes servislerine binebilirler. Ankara'dan trenle İzmir'e gelenler ise, Basmane tren istasyonunda inip İzban ile Efes'e ulaşabilirler. Eğer İzmir'den Efes Antik Kenti'ne gitmek istiyorsanız, 770 numaralı ESHOT hattı ile Torbalı'dan binebilirsiniz. İzmir'den Efes Antik Kenti'ne gitmek için en basit yol ise İzban'ın son durağına ulaşıp oradan Efes minübüslerine binmektir.

Kaynak: [Sadece Kayıtlı Kullanıcılar Linkleri Görebilir Kayıt Olmak İçin Buraya Tıklayın!]